Somogy megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban csatlakozva az országos megmozduláshoz, először rendezték meg a Szívünk Napját. A vasárnapi rendezvényen százhúszan regisztráltak, a kora délutánig tartó programon érdekes előadások hangzottak el, emellett a kórház Prevenciós és Egészségfejlesztő Irodájának segítségével kardiológiai mérésekben is részesülhettek a megjelentek.

A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány minden évben szeptember utolsó vasárnapján, a Szívünk Napján hívja fel a figyelmet a szív és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési módszerekre – tájékoztatott a helyszínen a szervező dr. Papp Előd főorvos, aki elmondta a helyi rendezvény megtartására benyújtott pályázatukat értékelték és elfogadták. A szervezésben értékes támogatást nyújtott a kórház vezetése és a Prevenciós és Egészségfejlesztési Iroda.

A Szív Világszövetsége (WHF) kezdeményezésére 2000 óta a világon mindenütt egyszerre rendezik meg a Szívünk Napját.

A Világszövetség magyar tagjai – a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány – az első évtől kezdve csatlakozott a felhíváshoz. A szív és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek (közelítik a hatvan százalékot) Magyarországon, mint valamennyi más betegség, baleset és más halálok együttesen – mondta Papp Előd. A szív és érrendszeri betegségek jelentős része megelőzhető, elsősorban egészségesebb életmóddal. A Szívünk Napján az életmódváltást szeretnénk népszerűsíteni – több mozgást, a dohányzás elhagyását, egészségesebb táplálkozást – hitelesen, megalapozottan, közérthetően.

Kaposváron vasárnap Dr. Varga Csaba, Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház, orvosigazgató-helyettese köszöntötte a szépszámú közönséget. Ezt követően dr. Moizs Mariann stratégiai igazgató az egyén és az állam felelősség vállalásának problémáiról, megoldásairól szólt a felnőtté válásban. Az igazgatónő felhívta a figyelmet a személy felelősségére, az életmódváltásra és grafikonok, táblázatok segítségével mutatta be a jelenlegi helyzetet.

Megtudtuk, a szívkatéteres labor átadása jelentősen lecsökkenti a krízis helyzeteket. Erről dr. Papp Előd és dr. Kovács Erik, a prevencióról dr. Bábiczky Ágnes ismertetett.

A neves szívsebész Papp Lajos professzor nemcsak a megyei kardiológia helyzetéről tartott előadást, de irodalmi, lelki magasságokba emelte a témát, amikor a szeretet, a hit, a küzdés, és a lelki erő szép példáiról beszélt. A közérthető kardiológiai témák után sokan tettek fel kérdéseket, majd az újraélesztési bemutatót szűrővizsgálatok követték.

Ingyenesen tudhattunk meg pontos adatokat a koleszterin – és vércukorszintünkről, valamint vérnyomásmérés, kardiológiai rizikóbecslés és tápláltsági állapotunk is terítékre került. Az érdeklődők megtekinthették az új labort, majd a rendezvény látogatói a kórház előtt jelképesen egy szív alakú, piros lufit engedtek a magasba.
Szeptember utolsó vasárnapján több mint 100 országban tartottak rendezvényeket a Szív Világszövetsége felhívására, most először kórházunkban is.