A legutóbbi Istentisztelet után Köteles Attila kórházi lelkészt egy műtétre váró hölgy és leánya kereste fel. A lelki vigasztalás percei után a beteg arcán derűt és megnyugvást láttam. A kórházi lelkész vallja, betegként csak akkor segítjük elő a gyógyulásunkat, ha belsőnkben is érezzük a késztetést: szükség van még rám, van feladatom. Az önkéntes beteglátogató szolgálat 22 fős csapata Köteles Attila irányításával így „gyógyít”.

Az Istentisztelet alapigéjének János evangéliumából választott. „Nem Ti választottak ki engem, hanem én választottatok ki titeket…” Értsem úgy a betegszolgálatot, az elesett emberek ügyét Ön választotta?

Én választottam, de Jézus irányított ide. Nem villanás, nem egy egyszeri Jelenés volt ez nálam, egy hosszú folyamat részeként értem el oda, ahol a hivatásomat értem, érzem és szolgálhatom. A nagykőrösi és a ceglédi szolgálat után kerültem Mosdósra. Ez évtől lettem Kaposváron kórházi lelkész. Mosdóson élek, feleségem pszichológus, egy gyönyörű kétéves kislányom van.

Hogyan lesz valaki lelkész, és kórházi lelkész. Rendhagyó hivatás, jól gondolom, egyfajta gyógyító tevékenység ez is?

Családi indíttatás mellett lépkedtem a lelkészi pálya irányába. Debrecenben már a református kollégiumban éreztem a hívást. Nemcsak a száraz műveltség vonzott, hanem az emberek hitének napi táplálása. Jézus éppen azért mert ismeri adottságomat feladatot bíz rám. Én megértettem ennek a voltát. Olyat amit csak én tehetek hozzá a környezetemhez. Vállaltam a felelősséget, hiszen az egészség a legnagyobb értékünk. A mai nyughatatlan és elkeserített világban testünk pajzsai sokszor lehullnak. Ehhez az orvosok mellett szükség van lelki gondozókra, arra akik inspirálják a betegeket, hogy maguk is végigjárják lélekben a gyógyulás útját. Így aztán budapesti teológia után miután végigjártam a lelkészi ranglétra lépcsőit, mostanra megérkeztem a valódi hivatásomhoz. Örülök, hogy Kaposi Mór Oktató Kórház vezetői számára mindig fontos szempont, megbecsült tevékenység volt az általunk végzett munka.

Láttam: a kórházi napon nemcsak „lelki bemelegítést” végzett, de levezette a kötélhúzást, és a többi sportversenyben is részt vett. Önnek, mint egyházi embernek a sport barátom barátja?

Több ennél: fiatalon focikapuskodtam, aztán ahol pattogott a labda ott engem megtalálhattak, de túrakerékpárban is szívesen voltam csapattag. A mozgás mozgásba hoz. A sport és a munka gyógyít, nemesít, csapattaggá, közösségi emberré tesz. Ez adja a késztetést arra, hogy megérezzük valódi képességeinket, és szervezetünknek a védelmet nemcsak a fizikai, de a lelki hanyatlás ellen. Én nem jó pofiból állok oda sportolni, érzem a szükségét és szeretném másokat is odahívni.

Az önkéntes beteglátogató szolgálat miben tud segíteni?

Ők egy lelkileg és tudásban is felkészült csapat, amely a gyógyítók jobbkezeként teljesítenek szolgálatot. Szép a csapatlétszám, de ez a 22 személy még messze nem elég, várunk újabb segítőket, az ajtó nyitva áll. Hogyan is működünk? Aki felhívja a (20) 312-0563-at, vagy csak szól a kórházi orvosának vagy a nővérkének, máris megyünk. Szükség van a lelki gondozókra, mert léteznek gyógyító szavak, amit csak ők mondanak ki. Sokszor éppen egy a testünkben megbújó régi sérelem, fájdalom nem engedi hogy készen álljunk a gyógyulásra. Lemondunk arról, hogy mi magunk betegek is segítségére legyünk az értünk fáradozó orvosoknak. Pedig a teljes gyógyuláshoz harmónia kell a testben és a lélekben. Csak így áll helyre a rend…

Bekes József riportja