A kaposvári kórház Északi tömbépülete mutatkozott be szerdán a régió és a megyeszékhely lakóinak. A nyilt napra érkező szépszámú érdeklődő dr. Moizs Mariantól a kórház stratégiai igazgatójától hallott alapos beszámolót, majd prof. dr. Oláh Tibor orvosigazgató, Vargáné Petes Gyöngyi ápolási igazgató és dr. Varga Csaba orvosigazgató-helyettes válaszolt a sok-sok kérdésre, amely a fórumon és az azt követő látógatói sétán, a tucatnyi új helyen működő osztályon hangzott el.

Volt aki a szívkatéterezésről és Papp Lajos professzor munkájáról, más a mammográfiai és szájsebészeti vizsgálatról kérdezett, de olyan kaposvári is akadt, aki a kerékpár parkolók után érdeklődött. Többen dícsérték a gyors és látványos építkezést, de olyan egykori dolgozó is választ kapott gondjára, aki az unokájának szeretett volna munkát találni.

Személyesen is megtapasztalhatták, hogy az Északi tömbépület 12 milliárdos beruházása európai színvonalú poliklinikai ellátást biztosít a betegeknek. A nyílt napon az érdeklődők több, az új épületbe költözött osztály gyógyító munkáját is megtekintették értő orvosi kalauzolással. Az osztályvezető főorvosok és ápolók fogadták a kaposváriakat és a háziorvosokat, s mutatták be az osztályukon folyó munkát.

Egységes véleményként fogalmazódott meg: a beruházás eredményeként javult az intézményi működés hatékonysága, a technológiai, az üzemeltetési és szakmai erőforrások koncentrációja. A súlypont áthelyezésre került, a szétszórt pavilonrendszerekben történő gyógyítás helyett a centrális, sürgős ellátás jelentősen megerősödött. Az új rendszer nem titkolt célja, hogy a fekvőbeteg ellátásról a járóbeteg ellátás felé mozduljon el a gyógyítás az európai normák szerint.

A Európai Unió által támogatott beruházási program egy XXI. századi szolgáltató szemléletű, 400 ezres lakossági kört ellátó, 24 órás folyamatos, poliklinikai működésű kórház kialakítását célozta meg. Az építési koncepció lehetővé tette a betegforgalom szétválasztását, tágas, világos várótermek kerültek kialakításra, melyekhez a betegek kényelmét, gyógyulását segítő kiszolgáló funkciók kapcsolódnak. A nyílt nap sikere arra ösztönözte a szervezőket, bejelentették: ősszel újabb gyógyító helyekre látogathatnak el, folytatódik a bemutatkozás.