A 12,4 milliárd forintos fejlesztés most lezárult ütemében összesen 23.824 négyzetméter új épület készült el, melyből az októberben átadott Diagnosztikai épület 4.862 m2, az Északi tömb négy szárnya pedig 18.962 m2.

Az Északi tömbhöz tartozik a megújult csecsemő-és gyermekosztály, klinikai onkológiai centrum, bőrgyógyászati osztály, szemészeti osztály, központi képalkotó diagnosztika, a szívkatéterezésre szolgáló haemodinamikai egység, valamint 11 szakterület járóbeteg ellátása és a központi kiszolgáló egységek.

Az ünnepségen jelen volt Molnár Ágnes a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési és koordinációs államtitkára, aki kiemelte, hogy a kormány két nagyszabású terve találkozott a kaposvári kórházban, az egészségügy megújításának Semmelweis Terve és a fejlesztések Új Széchenyi Terve. – Rövidebb várólistákat, biztonságosabb és minőségibb ellátást, javuló kapacitás-felhasználást, gazdaságosabb és hatékonyabb működést vár a fejlesztéstől – tette hozzá.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy 2013. év végéig még 137 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre egészségügyi fejlesztésekre. A folyamatos fejlesztésekkel sikerül majd elérni, hogy a magyar egészségügy kikerüljön az intenzív osztályról. A kaposvári kórház a jelen fejlesztéssel óriásit lépett ebben az irányban – mondta beszédében az államtitkár.

– Az első szó egy orvos részéről csak a köszönet lehet. Köszönet az építőknek, az építtetőknek és az Európai Uniónak – fogalmazott Papp Lajos professzor, aki külön is kiemelte Repa Imre főigazgató és a Projektmenedzsment munkáját. Majd filozofikus gondolatokat fogalmazott meg a gyógyításról, mint az ember legszentebb hivatásáról.

Petykó Zoltán a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke a beruházás magas színvonalát dicsérte. Dr. Repa Imre főigazgató szerint mertünk nagyot álmodni, és kimondani, hogy az eddigi körülmények nem megfelelőek, ezért fogtunk bele a fejlesztésbe és tettük le az alapkövet tavaly januárban, célként azt megfogalmazva, hogy a magas színvonalú infrastruktúra alapot jelent a minőségi szolgáltatás biztosításához – mondta a kórház főigazgatója.

Az ünnepi szavak után Repa Imre főigazgató elismeréseket adott át a beruházás megvalósulásáért sokat tevőknek, egyebek mellett Dr. Papp Lajos egyetemi professzornak, Juhász Tibor megyei kormánymegbízottnak és Szita Károly Kaposvár Megyei Jogú Város polgármesterének. A megújult épületet Dr. Bölcskei Gusztáv református püspök, a Magyar Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke áldotta meg.

A TIOP-2.2.7-07/2F/2-2009-0001 azonosítószámú beruházás a „Pólus” projekt keretében valósult meg.